1917-2007 >

"Els Deu dies que sacsejaren el Món" de John Reed

També a la pàgina de "Marxists.org" trobareu la versió intergral de "Els Deu dies que sacsejaren el Món" de John Reed, periodista i escriptor nordamericà que va viure de ben a prop la Revolució d'Octubre i en va ser el seu millor cronista.

Tal com ens explica la Viquipèdia, John Silas Reed (Portland -estat d'Oregon- Estats Units, 22 d'octubre de 1887 - Moscou, 19 d'octubre de 1920), va ser un periodista i dirigent obrer nord-americà. (Llegir Més...)

Membre d'una família de l'alta burgesia, el seu pare, era un home culte i intel·ligent, que es va dedicar (quan en John era molt jove) a la lluita contra la corrupció i el caciquisme a l'estat d'Oregon, i que tenia uns ideals liberals i democràtics. Per contra, la seva mare tenia una tendència conservadora, i al llarg de la seva vida va intentar frenar l'evolució política i moral del seu fill.

En John va estudiar a la Universitat de Harvard. El 1913 va començar a treballar en el periòdic radical The Masses. El 1911, com a corresponsal de guerra del Metropolitan Magazine, va ser destacat a Mèxic on les seves entrevistes i reportatges sobre la Revolució Mexicana van tenir un gran èxit.

John Reed va acompanyar les tropes de camperols revolucionaris dirigides per Pancho Villa en les seves accions armades a la zona nord de Mèxic, va conviure amb els soldats i va conèixer e Venustiano Carranza, president d'aquell país. Les seves impressions i experiències sobre la Revolució Mexicana van ser recollides en el seu llibre Mèxic Insurgent.

També va escriure sobre les vagues dels miners de Colorado (Estats Units) el 1914. En esclatar la Primera Guerra Mundial va tornar a treballar com a corresponsal de guerra i el 1916 va escriure La guerra a l'est d'Europa sobre aquests fets.

Cobrint la Primera Guerra Mundial va arribar a Rússia, que estava en plena efervescència revolucionària. Va conèixer a Lenin, i va estar present a la capital Petrograd (avui Sant Petersburg) durant les jornades d'octubre-novembre de 1917 en que va tenir lloc el II Congrés dels Sòviets d'Obrers, Soldats i Camperols de tota Rússia i durant les setmanes posteriors en que el Congrés, liderat pel Partit Socialdemòcrata Obrer de Rússia (bolxevic) va acordar la presa del poder sota el programa bàsic d'aconseguir una pau justa i immediata, el control obrer de la indústria i la reforma agrària al camp.

Reed, acreditat com a periodista, va fer un seguiment diari del procés revolucionari, assistint a les multitudinàries assemblees i a les reunions de totes les fraccions enfrontades, entrevistant als principals dirigents del moment i va fer una crònica diària de la Revolució d'Octubre. Aquest relat de primera mà amb els detalls i el dia a dia de la revolució bolxevic va quedar plasmat en la seva obra més famosa, Deu dies que van sacsejar el món, publicat el 1919.

Al seu retorn als Estats Units, i molt impactat pel que havia vist i viscut a Rússia, va ser expulsat, junt amb altres membres, del Congrés Socialista Nacional de l'agost de 1919. Juntament amb altres membres dissidents, va fundar el Partit Comunista dels Estats Units. Acusat d'espionatge per les autoritats nord-americanes, Reed es va refugiar a la Unió Soviètica, on va morir poc després. Va ser enterrat al Kremlin amb tots els honors, al costat d'altres dirigents revolucionaris, i es va convertir en un referent en els cercles d'intel·lectuals radicals dels Estats Units.


Enllaç: Versió integral en català de "Els Deu dies que sacsejaren el Món" de John Reed

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Pàgina d'inici